Rondemiss heeft nog geen ronde gemist

Amy Westerbeke (23 jaar) neemt ieder jaar vrij voor criterium

Begin over de wielerronde van Zierikzee en Amy Westerbeke is nauwelijks meer af te stoppen. Tot zover ze zich kan herinneren heeft ze geen ronde gemist. Als toeschouwer. De 34e editie vervult ze een totaal andere rol: als wielermiss.

,,Als klein meisje zat ik al op de stoep. Mijn ouders moesten me op de stoep houden omdat ik zo enthousiast was”, zo klinken de eerste herinneringen van Amy Westerbeeke als de Grote Prijs Emergo Group aan de orde komt. ,,Mijn ouders keken er altijd naar. Het is begonnen met een klein clubje en dat groepje wordt steeds groter. De sfeer vind ik fantastisch. Ik volg het helemaal van begin tot einde met een lijst van deelnemers erbij. Ik denk nu al: het valt op die en die dag. Dan moet ik vrij vragen. Dan wil ik op de stoep zitten. Het is ook vaak mooi weer. Ik sta er nog niet met een spandoek, maar ik juich de renners wel toe. Ik kan niet zonder en wil het niet missen.”
Het enthousiasme van de 23-jarige blondine uit Zierikzee houdt niet op. ,,Ik kijk er ieder jaar naar uit, maar vind het veel te snel klaar. Voor die mannen duurt het heel lang. Ik kijk er enorm naar uit om er deel van uit te maken.” Ook nu ze sinds vorig jaar samenwoont (met Stefan Vermeer, voetballer bij SKNWK), was ze van de partij bij haar ouders aan de Hoofdpoortstraat. ,,Ik zorg dat ik daar op tijd ben. Ik wil alles meemaken en zat er al de hele middag.”

Deze editie wordt dus behoorlijk anders voor Amy Westerbeeke. Geen enthousiast gejuich, niet met op de stoep bij haar ouders, maar rijdend in een cabrio en eindelijk aanwezig op het Havenplein. ,,Het zal heel anders zijn. Ik kan de ronde nu ook van dichterbij bekijken. Ik ga nu ook naar het Havenplein. Daar kom ik anders nooit tijdens de ronde. Het lijkt me erg leuk om te zien hoe het daar gaat.” Vanwege de vriendschap tussen Bart Verkaart, één van de comitéleden, en de ouders van Westerbeke werd de vraag al enkele malen opgeworpen rondemiss te worden. Gezien haar enthousiasme over de ronde lijkt die rol op haar lijf geschreven.

Zelf fietsen, al lijkt dat haar erg leuk, zit er vooralsnog niet in. Amy Westerbeke is pas afgestudeerd en werkt sinds twee maanden als sociaal-pedagogisch hulpverlener bij Emergis in Kloetinge. Ze werkt in wisselende diensten: dag, laat, nacht en weekend. ,,Het is ontzettend leuk werk en pittig, maar ook uitdagend en zeer leerzaam. Omdat ik nog maar net begonnen ben, probeer ik mijn balans tussen vrije tijd en werk te vinden. Wie weet dat ik in de toekomst nog ga fietsen.”

Waar ze met de ronde van Zierikzee is opgegroeid, is Amy Westerbeke dat ook met de paardensport. Ook weer dankzij haar ouders. Al veertien jaar heeft ze een eigen paard. Eerst reed ze dressuurwedstrijden tot de L-klasse, de laatste jaren – haar paard is nu twintig jaar – maakt ze vooral buiten- en strandritjes. Het gaat stukken minder snel dan de renners door de Hoofdpoortstraat ‘draven’, het genieten is er niet minder om.

Wereldregio premiumBron: Wereldregio


De kleding voor Amy Westerbeke wordt verzorgd door Ronald Deurloo Men -Women, het kapsel door Culi Hair, de make-up door Schoonheidsinstituut Moment, de schoenen door Rodico Schoenmode en de nagels door Pedicure praktijk Sherryl Evertse.

,,Ik dacht dat het een grapje was”

Rondemiss Emily Kortlever volgt vriendin Evi Dalebout op

Emily mag in een mooie cabrio ‘rondjes scheuren’ over het parcours van de ronde van Zierikzee. Daarna mag ze het grote podium op om de winnaar te zoenen en zich te laten vereeuwigen met de top drie van de 33 editie. Met andere woorden: Emily Kortlever is de rondemiss.

Niet dat de 22-jarige, blonde Zierikzeese, geboren en getogen, iets heeft met wielrennen, ze is zeker bekend met het criterium door de binnenstad en langs de haven. ,,Ik heb er super veel last van gehad”, zegt ze met een glimlach. ,,Ik heb bij de Zeeuwsche Herberge gewerkt en moest met oversteken heel lang wachten omdat er renners voorbijkwamen. Dat is mijn ervaring met de wielerronde.”
Het balletje van de wielerronde werd bij de Havendagen van 2015 opgegooid door Toon Wandel, één van de bestuursleden van Stichting Wielersport Zierikzee en haar oom. ,,‘Volgend jaar ben jij het’, zei hij tegen me. Je lult maar, dacht ik. Dat vergeten ze wel. Niet dus, want later op de avond kwam hij er weer op terug. Ik dacht: ik zie het allemaal wel en dat het een grapje was.” Echter, bij de verjaardag van haar tante en de vrouw van Toon kwam het weer ter sprake. ‘We zijn je niet vergeten’, werd Emily Kortlever toegeworpen. ,,Toen kon ik niet meer achterblijven, maar ik doe het niet met tegenzin hoor.” Sterker nog, ze kan precies achterhalen wat haar te wachten staat. Evi Dalebout, de wielermiss van 2015, is een vriendin van haar.
Hoewel Emily Kortlever, student aan InHolland in Rotterdam, niet veel met wielrennen heeft, zitten er wel sportieve genen in haar DNA. Van haar zesde tot haar twaalfde turnde ze bij gymnastiekvereniging Delta Sport en werd rond haar elfde derde tijdens de regiokampioenschappen Zuid op de meerkamp. Daarna deed ze nog even aan stijldansen. ,,En een poging tot fitness”, voegt ze er aan toe. ,,Maar turnen staat nog steeds bovenaan.”
Vanuit huis heeft Emily Kortlever een fanatieke vader (Henk) die marathons loopt. Hij miste bijna geen enkele Kustmarathon sinds deze 42,195 Zeeuwse kilometers in het leven zijn geroepen. ,,Hij miste er eentje vanwege een hartinfarct, maar het jaar erna stonden we weer langs de kant. We volgen hem altijd. Mijn zus of ik doen hem bij de finish zijn medaille om.” Trots op hun vader, andersom vrijdag 26 augustus ook als zijn dochter tussen de toppers van de ronde van Zierikzee staat.


De kleding voor Emily Kortlever wordt verzorgd door Ronald Deurloo Men -Women, het kapsel door Culi Hair, de make-up door Schoonheidsinstituut Moment, de schoenen door Omoda en de nagels door Pedicure praktijk Sherryl Evertse.

Rasechte Zierikzeese rondemiss

Een rasechte Zierikzeese staat vrijdag 21 augustus bij de prijsuitreiking met de beste drie renners op het podium van de Grote Prijs Emergo Group. Evi Dalebout is namelijk de rondemiss voor de 32e editie van het amateurcriterium in Zierikzee.

Hoe word je eigenlijk wielermiss? In het geval van de twintigjarige blondine was het eigenlijk heel simpel. ,,Een kennis van ons, Raymond Tolhoek, begon er eens over en vroeg of ik het leuk zou vinden”, vertelt Evi Dalebout. ,,Zo is het ontstaan en het lijkt me wel leuk om een keer te doen.”
De Pabo-student vindt de wielerronde een heel gezellig evenement tijdens de Zierikzeese Havendagen. ,,Ik ben er ieder jaar. Dan ga ik kijken met mijn opa en oma en vader en moeder. We hebben ook kennissen aan de Nieuwe Haven wonen. Sinds ik klein ben, heb ik geen Havendagen gemist. We zorgen dat we terug zijn van vakantie.” Dit jaar is dat niet anders: 13 augustus is ze voor een week naar Gran Canaria gegaan. En hoewel Evi Dalebout volmondig toegeeft geen groot wielerfan te zijn, heeft ze wel ‘verstand’ van het parcours. ,,Er zitten veel bochtjes in. Het is niet gemakkelijk.” En bij nat weer, weet ze, is het oppassen op de glibberige steentjes.

Lees meer...

Een miss(es) met verstand van wielrennen

Nathalie van de Zande (28): ,,Mijn zomer draait om de Tour de France”

,,Ik zou nog wel eens terug willen naar Alpe d’Huez. Toen ik vijf, zes jaar was, weet ik dat er iets is gebeurd.
Ruim een week van tevoren waren we er al om zeker te zijn van een plek. Op dag zelf kwam de reclamekaravaan voorbij. Dat vond ik als kind het mooiste. Daarna kwamen, de auto’s, motoren en de fietsers en dan was het weer voorbij.”

Haar eerste, vroege kennismaking met de (professionele) wielersport heeft de 28-jarige Nathalie van den Zande, de rondemiss van de 31e editie, voor haar leven ‘bedwelmd’. Ok, als klein kind van die leeftijd moest ze met haar ouders wel mee, maar gezien het enthousiasme waarmee ze haar verhalen vertelt en de kennis die ze heeft, kan ze de vakanties op Alpe d’Huez nooit als vervelend ervaren hebben.

,,Ik ben ermee opgevoed”, vertelt ze voor wie nog niet overtuigd was. ,,Mijn zomer draait om de Tour de France. Toen Bjarne Riis de Tour won, ben ik het voor de eerste keer goed gaan volgen.” Het fanatisme bleef daarna. In haar agenda komen grote uitroeptekens te staan als de Tour of een andere grote ronden in haar ‘buurt’ komen. Zo was Nathalie van de Zande bij de Tourstart in London, bezocht de Grand Depart in Rotterdam en was ze bij de opening van de Vuelta in Assen. Maar, wat was er nu met de aankomst van de Giro in haar huidige woonplaats Middelburg? ,,Ik was op vakantie in Peru en was een week later terug. Wat baalde ik daarvan”.
Nou, laat het ‘de’ er vier jaar later maar van af. En dan: ,,René Plu (haar vader, red.) is een ongelooflijke wielerfan. In Frankrijk hadden we de wereldontvanger aan en voor de laatste twintig kilometer van een etappe zochten we een bar met tv.

Lees meer...

Voor de 30ste keer wordt de winnaar van de wielerronde gefeliciteerd door een van de mooiste meisjes van het eiland. Dit jaar is dat de twintigjarige Zierikzeese Britt Muste
geworden. De wielerronde wordt gereden op vrijdag 23 augustus, vanaf 18.30 uur. De winnaars krijgen rond 21.00 uur een zoen van rondemiss Britt.

Britt studeerde toerisme op het ROC en volgde daarna de opleiding tot stewardess, een combinatie van school en werken. Op dit moment doet ze haar eindstage bij de KLM.
Hierna gaat ze echter iets heel anders doen; ze heeft zich ingeschreven voor de studie voeding en diëtiek, waarmee ze in september gaat beginnen, in Den Haag. Britt werd
opgegeven als rondemiss door haar vader, Toon Muste, ook een echte Zierikzeeënaar. Maar ook Britt zelf is geboren en getogen in Zierikzee. Ze is sportief en doet aan fitness
en hardlopen, wielrennen is meer een sport die ze kent van haar vader Toon. “Hij traint altijd met de fietsclub en hij helpt ook bij de wielerronde. Ik wist wel dat hij me opgegeven
had als miss en ik vind het hartstikke leuk. Ik ga ieder jaar naar de Havendagen en nu sta ik daar dan zelf als miss! Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken.”

Haar hobby’s? Britt houdt erg van winkelen en terrasjes pakken, maar reizen vindt ze ook geweldig. Voor haar eindstage werkt ze op dit moment op Schiphol als gate-agent op de grond.
“Ik werk achter de douane en ontvang mensen die uit de vliegtuigen komen of instappen. Niet bij de incheckbalie dus, zoals sommigen denken. Waar ik werk vertrekken de KLM Cityhoppers;
relatief kleine vliegtuigen, waar ongeveer honderd passagiers in kunnen.” Britt vindt het leuk dat haar werk iedere dag weer anders is. “Ik vind het prettig als mensen met een glimlach het
vliegtuig ingaan. Voor de meesten begint dan hun vakantie ook, dus ze zijn blij.

Lees meer...

Rondemiss Barbara Hamminga is vooral motorfan.

ZIERIKZEE - Al voor de 29ste keer wordt de winnaar van de wielerronde Zierikzee gefeliciteerd door een Zierikzeese schone.
Dit jaar is Barbara Hamminga de rondemiss van de fietswedstrijd, die wordt gereden op vrijdag 24 augustus.

De 27-jarige Barbara voelde zich erg vereerd toen ze werd benaderd voor de functie van rondemiss. “Er zijn zoveel mooie, jonge vrouwen in Zierikzee en daarom had ik het echt niet verwacht”, aldus Barbara. Een groot wielerfan is ze niet, maar toch gaat ze met plezier naar de wedstrijd kijken. “Ik ben een motorfan, ik rijd zelf ook. Daarom vind ik vooral de motoren die achter de fietsers aanrijden erg leuk om naar te kijken.” Barbara is geen geboren Zierikzeese, maar heeft hier toch roots liggen. “Mijn opa en oma woonden in Zierikzee. Ik kwam in de vakanties logeren en ben verliefd geworden op deze stad. Als kind zei ik al tegen mijn opa dat ik tegenover hem wilde wonen. Zeven jaar geleden ben ik vanuit Almere naar Zierikzee verhuisd en ik wil nooit meer weg”, aldus Barbara. Om haar taken als rondemiss goed uit te kunnen voeren, wordt ze op de dag van de wielerronde helemaal in de watten gelegd. Barbara: “Mijn haar en make-up worden verzorgd en ik krijg mooie kleding en schoenen aan. Het is wat dat betreft echt een verwendag.”

Lees meer...

Als een grapje begonnen

ZIERIKZEE - Op vrijdag 26 augustus staat in Zierikzee alweer de 28ste editie van de plaatselijke wielerronde op het programma. Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement, dat dit jaar voor het eerst de naam ‘Superprijs café de Gekroonde Suikerbiet’ draagt, de komende tijd op de voet volgen.

Vorige week was er al aandacht voor een seniorenfietstocht die voorafgaand aan de wielerronde wordt gehouden, vandaag presenteren we de rondemiss. Die eer is dit jaar weggelegd voor Ilse van der Slikke. “Het is eigenlijk een paar jaar geleden als grapje begonnen”, legt de Zierikzeese uit hoe ze aan dit ‘baantje’ gekomen is. “Theo de Looze, een van de organisatoren van de wielerronde, stond toen nog achter de bar van café De Biet en zat me een beetje te pushen dat ik het maar eens moest doen. Een paar maanden geleden kwam hij naar me toe met het serieuze verzoek dat ik maar eens een jurk uit moest gaan zoeken, want dit jaar zou het er dan echt van gaan komen. Ik zei dat ik het een hele eer zou vinden om te doen, maar dat ik wel als voorwaarde had dat ik de koers graag achter op de motor mee wilde maken.” Van der Slikke laat, zoals wel vaker tijdens het interview, een spontane lach volgen: “Dat zal wel niet haalbaar zijn. Maar ik heb van Theo begrepen dat hij een mooie auto voor me uitgezocht heeft. Dat komt wel goed dus.”

Lees meer...

Rondemiss Wielerronde is bekend.

Terwijl het WK voetbal nog volop aan de gang is, gaat de blik met een schuin oog langzaam ook weer naar het wielrennen. Op zondag 4 juli 2010 kan heel wielerminnend Schouwen-Duiveland genieten van de doorkomst van de Tour de France.

En ook in augustus is er op wielergebied genoeg te doen. Op zaterdag 7 augustus is de Ring van Burgh-Haamstede het decor voor de jaarlijkse wielerronde en op vrijdag 27 augustus staat alweer de 27ste editie van de wielerronde van Zierikzee op het programma.

Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement de komende tijd op de voet volgen. In dit eerste artikel maken we de rondemiss bekend. Die eer is dit jaar weggelegd voor Karolien Roon. De Zierikzeese is op een bijzondere manier aan dit erebaantje gekomen.

“Mijn opa had in 2004 al eens bij de organisatie geopperd dat hij nog wel een rondemiss kende". Het was voor hem echt een droom dat ik het zou worden. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik het dat jaar al zou gaan doen. Maar omdat ik destijds in de zomer zes maanden stage ging lopen in Zuid-Afrika, ging dat toen niet door. Na de wielerronde van vorig jaar raakte mijn opa in gesprek met medeorganisator Theo de Looze en kwam dit verhaal aan bod. Zo is het balletje weer gaan rollen en ben ik nu alsnog rondemiss. Vooral voor mijn opa vind ik dat heel bijzonder. Hij heeft er zelfs speciaal zijn vakantie voor verzet.”

Lees meer...

Karen van de Velde, is rondemiss 2009.
20 lentes jong, en woonachtig te zierikzee.

"Laat die renners maar komen".


De rondemiss wordt verzorgd door:

- Bliek Mode              Kleding
- Rodico Shoes          Schoenen
- Culihair Kapsalon       Kapsel
- Plantarium Padmos   Bloemen

Lees meer...

Veelzijdige wielermiss : Daniëlle van Tongeren heeft al ervaring opgedaan met skeeleraars

Toen de geboren Rotterdamse Daniëlle van Tongeren op negentienjarige leeftijd met haar ouders naar Zeeland verhuisde (,,We woonden in niet zo’n lekkere buurt”), was ze er van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd terug zou keren naar de Maasstad. Echter, zeven jaar verder is Schouwen-Duiveland – ze woont in Renesse – haar tweede thuis geworden. ,,Je ziet het. We (samen met Mischa van den Hoek) hebben nu een huis gekocht. Ik ben helemaal gesetteld.”

Wanneer Van Tongeren in Rotterdam had gewoond, was ze nooit in aanmerking gekomen voor het erebaantje van wielermiss tijdens de ronde DRV accountants Zierikzee. Toch is haar ‘uitverkiezing’ best bijzonder: ze is namelijk de eerste sinds 2001 die niet uit Zierikzee komt en het is alweer vijftien jaar geleden dat de Zierikzeese ronde een miss uit Renesse had. Bovendien was ze al eens eerder miss, skeelermiss wel te verstaan. Bijna vijf jaar geleden reed ze in auto mee tijdens de finale van de nationale skeelercup op Schouwen-Duiveland. ,,Dat was een hele gezellige dag. Het was leuk en ik moest gewoon mezelf zijn. Ik hoefde er niet veel aan te doen want het ging allemaal van zelf”, herinnert Van Tongeren zich.

Zo’n vier maanden geleden kreeg ze van Patrick Just van Delta Makelaardij, één van de sponsoren van het criterium, het verzoek als rondmiss op te treden. Van Tongeren zei voor de tweede keer ja. ,Ik heb al eens ervaren hoe het was. Iedereen is vrolijk op zo’n dag en heerst een leuke stemming.”

Lees meer...